2014. január 9., csütörtök

Isten embere - A sziget (Ostrov)


Mottó: "Mindnyájan bűnösök vagyunk. Élj, ahogy tudsz. Csak próbálj ne túl sok bűnt elkövetni." (részlet a filmből)


Film egy kiválasztottról, aki embert öl, majd monostorba kerül és vezekel. Nem kap Prima Primissima díjat, meg semmilyent sem,  nem lesz az év embere egy magazinnál, nem fotózzák és nem írják meg a lapok a "jó cselekedeteit", tévé sem sugározza szavait, őt magát nem hordozzák körbe országban-világban, nem kap drága ajándékokat a hívektől, sem fényes palotát nem építenek neki...


Alig ismeri őt néhány ember, azok is többnyire bolondnak tartják. Jól is van ez így, hiszen a bolond kiváltsága, hogy következmények nélkül mutathat tükröt a környezetének. Ő pedig mindezt  az együgyű tréfái mögött meghúzódó, bölcs alázattal teszi. Idővel - harminc év alatt- egyre több  hozzáfordulót gyógyít meg, s néhányan jobb emberré válnak a környezetében. Úgy látszik, Isten igazi embere csendben teszi a dolgát, és csendben hal meg, zajos temetés nélkül. Bárcsak mind így tudnánk...


Lassan indul a film is, a közepétől már könnyebb nézni. Szép, tanulságos, felemelő, megéri kivárni.

Rendező: Pavel Lungin, orosz, 2006., 110 perc, http://hu.gloria.tv/?media=129484.



3 megjegyzés:


  1. Lábjegyzet: A főszereplő körött levőkre gyakorolt hatás, a hit és önfeláldozás tekintetében rokonnak érzem egy eltérő műfajú, ám megrázó amerikai filmmel, melyhez egy megtörtént eset - http://www.noiportal.hu/main/npnews-6812.html - szolgált keretül.
    A címe: Ördögűzés Emily Rose üdvéért: http://youwatch.org/hqhpfrmp54pn. Megrázó film egy intellektusban átlagos, ám érzelmileg és spirituálisan annál gazdagabb családról, egy fiúról, aki - bár másképp, mint elvárnánk - megtapasztalja a transzcendens szerelmet, egy erős hitű papról, a korrupt egyházi vezetésről, a hit nélküli vallásról, egy önmagát legyőző ügyvédnőről, az önfeláldozásról, de legfőképpen arról, hogy a fényhez a sötétségen át vezet az út.Úgy hiszem, itt sem érdemes racionális és teológiai vitákba bonyolódni, a film hű a saját belső logikájához, a szív útjának bemutatásához.



    VálaszTörlés
  2. Szeretem ezt a filmet -a maga csendes, és könnyed "szerzetesi humorával". Ajánlom (ha még nem láttad volna), bár ebben kb. 3 percnyi szöveg él: „Nem törölhetjük el a szokásainkat. Nélkülük nem tudnánk többé tájékozódni.”
    A nagy csend c. filmet. Két részben a Gloria tv-n online megnézhető: http://gloria.tv/?media=237331 és
    http://gloria.tv/?media=237418

    Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, a linket elmentem, a filmet nem ismerem, amint időm lesz, szívesen megnézem.

      Törlés