2013. november 22., péntek

Ez is Budapest (5.) - "Szabadság" tér, a nemzeti katyvaszunk jelképe

Mottó: "Soha olyan tökéletesen és szívesen nem tesszük a gonoszt, mint amikor vallásos meggyőződésből tesszük." (Pascal)

Egykor Horthy nevét viselte. Van itt minden, mi a pénz- és politikai hatalom szemének, szájának ingere: Nemzeti Bank, Tőzsdepalota (később MTV Székház, ám ez az alma sem esett messze a fájától), az Egyesült Államok nagykövetsége, Reagan-szobor, A Hegedűs lelkész-klán birodalmának egyik fészke, egy szovjet hősi emlékmű (teleaggatva máshol tiltott hatalmi jelképekkel) ... Nemrég visszaköltözött Horthy Miklós is, mellszobor formájában. 

Noha tősgyökeres pesti vagyok, mégis csak idén tavasszal botlottam bele az épületbe. Voltaképpen a tátongó száj-szerű bejárat riasztott meg, onnan kezdtem körülnézni, miféle hely ez. Felfelé a tekintet... igen, art deco-épület... s aztán vissza a bejárathoz, megpillantva a feliratot: A HAZATÉRÉS TEMPLOMA. Milyen "haza"  az, ahová ezen a kapun át kell megtérni? A hideg kirázott, és bár futottam volna el, messze attól a barlangsötét kapualjtól, a kíváncsiság ott tartott. Milyen templom lehet ez, amely nagyon rossz rezgéseket áraszt, és félelmet kelt bennem? Plakát: Szabó Dezső Katakombaszínház. Jaj, hiszen ő egy antiszemita író volt a két háború idején! Tovább... nemzetiszín tábla, rajta, hogy református lelkészi hivatal. És akkor megértettem végre. Hogy az idősebb Hegedűs Lóránt gyülekezete a Rózsadombon volt, ám az ifjabbé itt lehet, éppen ez az. 
A Jobbik keresztjét már csak nyáron vettem észre. Az őszi Horthy-szobor avatás is itt történt. "Istentisztelettel egybekötve" - írta a sajtó. Nézve az egyenruhákat és a zászlókat, eltűnődöm... Miféle szertartásokon, és miféle istent tisztelhetnek itt? Gondolni is csak félelemtől csomóvá szoruló szívvel merem, írni, mondani pedig egyáltalán. 

Szabadság tér. ... Szabadság? ... Az egyelőre elhalasztott, kétes üzenetű Holokauszt-szoborral együtt, és azon kívül is csak elnyomó rendszereknek állítottunk itt emlékművet. Miért nem azt tesszük kirakatba, amit mi szeretnénk elérni? Milyen tévképzetei vannak ennek a népnek a szabadságról? E tér alatt valaha Rákosi bunkere húzódott, ma mélygarázs. Ám az idők csak látszólag változnak. 

..

Tőzsdepalota




Magyar Nemzeti Bank


Ronald Reagan



Szovjet hősi emlékmű, szinte az amerikai nagykövetség előtt, és a Reagan-szobor mellett




A Hazatérés Temploma



A templom épületében a Szabó Dezső Katakombaszínház is
















Vonatkozó bejegyzések:
Ez is Budapest (4.)


5 megjegyzés:

  1. a szovjet hősi emlékmű nem a reagan szobor mellett van. éppen fordítva. nem mindegy! a hegedűs cirkusz és a jobbikos kereszt egy modern világ, modern gyalázata. de itt, a kerületben, mindent megtehetnek. az usa nagykövetsége pedig udvariasan hallgat. szégyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, időrendben nem mindegy, mert a Reagan-szobor került oda utóbb. Földrajzilag mégis egymás mellett vannak, vagy egymás mögött, lényeg, hogy egy téren ennyi ellentmondást talán nehéz találni még ebben az országban is.

      Törlés
  2. Egy olvasótól kaptam a fészbukon könyvajánlót, a 17-23. oldalon épp a Szabadság teret említi: A magyar irredenta kultusz a két világháború között
    http://mek.niif.hu/06000/06030/06030.pdf

    VálaszTörlés
  3. Ügyesen egy csokorba szedted.Tetszenek az idézetek is.Gratulálok!
    Ép,ma jártam itt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Ma van ott a rasszizmus elleni tüntetés. Nem veszek részt rajta, mert nem hiszem, hogy indulatokat indulatokkal lehet semlegesíteni, a tömeg pedig mindig indulatos. Most ennyit tehetek, evvel az írással tudok hozzájárulni a cél eléréséhez.

      Törlés