2014. július 21., hétfő

Bunosok kozt cinkos aki nema - Egy elhallgatott cikk nyoman


Aki ma is caminos irast var tolem,  nyugodtan lapozzon tovabb, most megoszto, nepszerutlen temarol szolok. (Majd legfeljebb nem tesz jot az olvasottsagi statisztikanak...)
Jobaratom kuldott at napokban egy cikket. Olvasasra ajanlottam a facebookon. Nema csend.
Tabuknal, mint peldaul a csaladon beluli eroszakkal, vagy a balvanyaink leleplezesevel kapcsolatos, de leginkabb a magunkkal valo szembesules kockazataval jaro temak nyomaban szokasos a hallgatas elhallgatasa.
Vilaggamenesem elott szerettem volna irni a szexualis zaklatasrol es a csaladon beluli eroszakrol, sokaig allt felkeszen egy poszt, befejezese ido hianyaban elmaradt. Am az elet (a Caminon ez fokozottan elofordul, amennyiben nem alruhas turista, de valoban belso uton levo zarandok jarja) most felhivta ra a figyelmemet, hogy nem uszhatom meg. Ama bizonyos nagy poszt helyett akkor tehat most nehany sor:

Az en tanaromat Bolya Istvannak hivjak. A Nyomdaipari Szakmunkaskepzo es Szakkozepiskolaban, valamint annak utodintezmenyeiben tanitott evtizedeken at. Kivalo Pedagogus allami kituntetest kapott a kilencvenes evekben. Csalados ember, s maig nagy koztiszteletnek, ezrek rajongasanak orvend, valamifele gurukent el (ket evvel ezelott meg legalibbis elt) a dijazassal jaro, megemelt nyugdijabol. E blog kozossegi portalon  jaro olvasoi kozott is van olyan, aki harminc evvel ezelott  rajongasaban segedkezett  elkenni a tortenteket, es reszt vett az ellenem inditott lejarato kampanyban, am maig nem kert bocsanatot erte. Husz ev utan talalkoztunk, es csak annyit mondott, mar tudja, hogy igazat szoltam, mert kesobb felfigyelt nehany esetre. No, anya, es nepszeru gyakorlo "pedagogus". Nem  nezett szembe avval, hogy fekelyes, atteteles, eletemet kiszamithatalan teruleteken mergezo sebeket okozott, arrol nem is szolva, hogy csak par percen mult akkor, hogy fizikailag egyaltalan eletben maradtam. Am ha valamelyest felulemelkedem a szemelyes erintettsegemen, latom, hogy a sajat eleteert, es a sajat gyerekei eleteert se tud maig felelosseget vallalni. Ami kozel van, amihez at kene lepni a sajat felelmei korlatjan, abban haritja a szembesulest, a tisztesseghez, onbecsuleshez, s ekepp a gyerekneveleshez szukseges konfliktusokat nem vallalja fel, am no-, gyerek- es emberjogi, politikai megmozdulasokon vesz reszt, szervez, tuntet, peticiot ir, nagy a hangja ott, ahol nem kell a sajat - talan masbol eredo, am jol lathato - seruleseivel szembesulni.

...Az edesapam szinten szamos kituntetesben, es tarsadalmi megbecsultsegben reszesult.

Nem veletlen, hogy e blog foprofilja elindulasom elott a rajongas, a balvanyok leleplezese volt. A folyamat ugyanaz, legyen szo egy politikus, egy pap, egy peldakepnek tekintett csalad, vagy a szomszed srac iranti rajongasrol. Szeretethez semmi koze, annal tobb a vagyaink, almaink kivetitesehez. S akire vetitettuk, az tobbnyire keszsegesen el is jatsza az elvart szerepet, magat is amitva, hogy az a szeretet, amire igy szert tesz.
A szeretet pedig ismereten alapszik. A masik fenyenek es arnyekanak ismereten. De legelobb a sajatunken.
Sokszor leirtam mar, hogy kozugyekben is ott latunk falsul, ahol magunkat nem akarjuk tisztan latni, s ahol elfojtasaink vannak, ott torz az eszlelesunk a szomszeddal kapcsolatban is. Elfojtunk, kivetitunk, fenyt oda, ahol nincs, ahol van, ott meg eszre se vesszuk, am az arnyekkal ugyanigy jarunk el. Fel se ismerjunk sajat folyamatainkat. Ilyen-olyan erdektol vezerelve cinkossa valunk tomegmeszarlasban (lasd a haboruk), lincselesben (a hetkoznapi kirekeszteseinkrol is irtam mar), hatalmi rendszerek kialakitasaban, a szomszed kutya vagy a szomszed gyerek, de akar a sajatunke testi-lelki kinzasaban. Ahol elforditjuk a fejunket a sajat eletunk igazsagatol, ott forditjuk el a kozos igazsagoktol is.
Vegul artatlanul pillogva, csodalkozunk nagyokat, hova jutott az orszag.

Ime tehat a baratomtol kapott cikk: http://444.hu/2014/07/09/koitusz-utan-minden-allat-szomoru/?fb_action_ids=264156560442311&fb_action_types=og.recommends&fb_source=feed_opengraph&action_object_map=%7B%22264156560442311%22%3A904083286274078%7D&action_type_map=%7B%22264156560442311%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Feldmar Andras az eroszak es az elhallgatas kovetkezmenyeirol: http://www.youtube.com/watch?v=4VA7KchvJFg

Szepesi Nikolett szegyene, vagy a tarsadalome?:
http://index.hu/velemeny/2013/06/11/szepesi_nikolett_szegyene/

Filmajánló: Születésnap. Ezek a Dogma-filmesek mindig előrukkoltak valami mellbevágóval, bár talán a dán társadalom hajlamosabb a szembenézésre a miénkénél, pedig nálunk is minden 3. nőt érint a téma. 

Valamint a South Park (mely animacios sorozatbol szinten idohiany es torlodo temak miatt nem irtam meg a "Zen bolcsessegek" harmadik reszet) idevago epizodja: http://www.youtube.com/watch?v=Qe2LIDDP2NI

(Tovabbra is elnezest kerek a stilisztikai, valamint egyeb hibakert, netkavezo ketyego oraja Baiona csodas strandjan.)

LABJEGYZET masnap: Amint elkeszultem evvel az irassal, egy percen belul feltettem a facebookra. A fenti kisgyerek fotojaval. Abban a pillanatban kaptam egy rendszeruzenetet, hogy valaki levette a fotomat, a szoveg folytatasat nem is olvastam el, internetkavezoban ketyegett az ora, gondoltam, hiba tortent, hat feltettem ujra. Ujabb uzenet, hogy az elso figyelmeztetesnek nem tettem eleget, serto kepek miatt 7 napra eltiltanak a fotok kozzeteteletol. Ertem en, hogy van akit ez a poszt zavar, de hogyan, es kinek volt ideje elolvasni a cikket, letiltatni a kepet nehany masodperc alatt? Vagy a korabbi caminos tajkepek sertettek valakit? S hogy lehet ilyen egyszeruen letiltatni valakit? Meg minek is, hiszen szoveget tovabbra is irhatok. Es ezt barmikor megtehetik? 
Egyebkent egy baionai, szaz sebbol verzo, rozzant gepen irtam, ami csak ugy nyelte, olykor el is nyelte az otvencenteseket. Arra gondoltam, ez talan azt vetiti elore, hogy megint nagy arat fogok fizetni, mert kimondom azt, amirol mindenki jobban szeret hallgatni. Eddig mindig igy volt. Am most ugy tunik, nehany euroval es az egyhetes foto-letiltassal megusztam. Remelem, ez fejlodest jelent. 
Az Utkozben blog tulelt mar nehany kitiltast, letiltast, hekkelest, lejarato kampanyt. Amit majd nem bir ki, annal a pontnal eljon a valtoztatas ideje. 
Addig is, sajnalom, hogy mi nem a portugalokhoz hasonlitunk, akik az osszetartas, a kedvesseg es joindulat nepe. 
Ugyanakkor kivetelek mindig akadnak, jol esett a sok olvasoi felajanlas arrol, hogy hasznaljam kolcsonben az o oldalukat. Nem elek veluk, telefonrol technikailag bonyolult lenne, inkabb elinditottam a "kep nelkul" sorozat. Csak szoveg. Voltakeppen mulatsagos... 
Minden leny legyen boldog, bekes, es szabad!

Vonatkozo blogbejegyzesem korabbrol:
Hetkoznapi kirekeszteseinkrol komolyan, es kevesbe...






1 megjegyzés:

  1. Lábjegyzet egy év múlva, a Pannonhalmi történések nyomán: http://kettosmerce.blog.hu/2015/06/03/eltussolas_vagy_igazsagszolgaltatas?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare

    VálaszTörlés