2013. április 29., hétfő

Nemzethelyzet 2. - Próféta és szakértelem

Mottó:
"Allah nem változtat meg
semmit valamely népben,
ameddig ők meg nem változtatják azt,
ami az ő lelkükben van. (Korán 13:11)

"És ha egy zsarnokot akartok ledönteni a trónjáról, előbb gondoskodjatok róla, hogy a trónja, amely a ti lelketekben áll, ledöntessék. 
Mert hogyan is uralkodhatnék a zsarnok a szabadok és büszkék felett, hacsak azért nem, mivel azok a szabadságukban zsarnokok és büszkeségükben szégyen vagyon?" - Khalil Gibran:  A próféta
"A rendezetlen, ködös lelkület leggyakoribb és legjellemzőbb tünete: gyűlölködés valamely közösség iránt. Minden baj okai a zsidók, vagy a katholikusok, vagy a pénzemberek, stb: a gyűlölt közösséget tönkre kell tenni és minden rendbe jön. Indulatos kifakadások az illető embercsoport ellen, de lehetőleg olyankor, ha kellemetlenség nem lehet belőle. S a gyűlölet a gyűlölt közösség egy-egy tagja iránt lényegesen kisebb, mint az egész közösség iránt; a közelebbi jóismerősök kivételek, csak a többi tűzrevaló. 
Efajta gyűlölködés igen könnyen fertőződik, mert a balsikereink okozta keserűséget és csalódást egyszerűbb és kényelmesebb egy-egy általános indulatrohammal levezetni, mint önmagunkat ellenőrizni." - Weöres Sándor: A teljesség felé"A szakértelem ócska bolsevista trükk." - Csurka István "Bizonyára nem hallotta még, mert ez még nem nyilvános, hogy a zsidóktól elveszik az üzleteket. Igen, Margitkám, és elhiheti, hogy fáj a szívem, mikor ilyen újságot kell magával közölnöm. Mikor? Hát édes szívem, ez egy-két hónap kérdése. Csak most kezdik előkészíteni a belügyben az illető törvényjavaslatot. Elég sajnos, hogy maga is zsidó, Margitkám, vagyis hogy zsidó származású, no igen, de ebben az esetben a kitérés nem jelent semmit. Szóval drágám, a maga szép üzletét is el fogják venni. És miután így áll a dolog, amit én szívem mélyéből sajnálok, tudhatja, milyen jó barátnéja voltam mindig magának, hát édes jó Margitkám, én rögtön arra gondoltam, a maga üzletét én fogom kiigényelni. " - Szép Ernő 
(http://nol.hu/lap/hetvege/20130427-a_muvelt_trafikos)"Szánandó az a nemzet, mely nem emeli fel szavát még halotti menetében sem, saját romjain túl mást nem magasztal és nem lázad, még ha nyakát kard és tőke övezi is.  
Szánandó az a nemzet, melynek állmférfiúja róka, filozófusa csaló és művészete az utánzás. 
Szánandó az a nemzet, mely az új urat trombitaszóval fogadja, de gúnykacajjal búcsúztatja, hogy a még újabbat ismét trombitával köszöntse. 
Szánandó az a nemzet, ahol vénségükre elnémulnak a bölcsek, míg az erősek még bölcsőben pihennek.
Szánandó az a nemzet, mely széthasadt, és minden része nemzetnek hiszi magát." - Khalil Gibran: A próféta kertje"Az az állam, amelyben a szellemi ember nem talál otthont, az a pusztulás elé megy. Ha valahol szellemi ember jelenik meg, és nem fogadják tisztelettel, annyi, mintha az uralkodót feláldoznák. Ha a szellemi embert megvetik, annyi, mintha az állam jólétéről lemondanának. Az az állam, ahol a szellemi emberről megfeledkeztek, még sohasem tudott fennmaradni."  - Mo-ce/Hamvas Béla


(Lásd még: http://utkozben-ontheway.blogspot.hu/2013/03/nemzethelyzet.html)

1 megjegyzés:

  1. Nem hiszem el... komolyan. Most másoltam be új bejegyzésként A prófétából én is egy részt... :) Egyhullámhossz, megint... :)
    És pont ennek a másik oldala.

    VálaszTörlés