2013. december 16., hétfő

Szent Teréz extázisa


Egy etológus a kutyák, macskák és más jószágok után most Avilai Szent Terézről ír. Nem értem, miért fogott ebbe bele, és bizonyára nem is kell értenem. Talán mert úgy érzi,  valaha ő is szereplője volt Teréz életének, talán másért. 

Kalkuttai Teréz Anya levelezéséhez hasonlóan ez az írás is újabb repedés lehet a megmerevedett egyházi világképen, noha az előbbi dokumentum, az utóbbi  dokumentumokon alapuló fikció. Régi keleti misztikusok tanításait  fedezhetjük fel Avilai Teréz hatalmas írásbeli életművében - és meglepő módon, mintha maiakét is, gondolok elsősorban Adyashantira -, jóval megelőzte korát, és még ahhoz is volt figyelme, hogy az illetéktelenek elől  ún. "kettős beszéddel" fedje el, amit elfednie kellett. Az inkvizíció fenyegetése árnyékában mert szabadon élni, gondolkodni, szeretni, nőként és szentként egyaránt. Bernini Szent Teréz extázisát ábrázoló szobra négy évszázada, sokféle értelmezés, vita ellenére  (Ámor nyila, Szt. Teréz orgazmus-gyanús  arckifejezése) szerencsére máig ott áll a Vatikán-közeli Santa Maria della Vittoria templomban. Néhány éve közelről tűnődhettem Teréz arcát szemlélve arról, hogy vajon hol a határ a vallási és az erotikus extázis között: 

"Aztán  meg ott van Mária Magdaléna, akit régóta tisztelek, szeretek. Ő, amikor az Úr szólította, mindent megtett, hogy kedvezzen neki, mosdatta, olajjal kenegette,a hajával törölgette. Nehéz lenne elhinni, hogy a mennyei gyönyörben nem részesítette. Az Úr az emberi természeten keresztül kívánta megtapasztalni az ember sorsát a megváltás magasztos élményében. Különös lenne, ha éppen a szeretkezés gyönyörét hagyta volna ki, amikor minden mást megtapasztalt."


"... ennek a több mint négyszáz éve élt félzsidó szent lánynak a története felébresztette a kíváncsiságomat. Az ő idejében is üldözték a zsidókat, mint később is mindig. s akkoriban a nőket talán még a mainál is kevesebbre becsülték. Szüljenek sok gyereket, dolgozzanak, imádkozzanak, de ne szóljanak bele a férfiak fontos ügyeibe, mint a vallás, a filozófia, a politika. Teréz az elsők egyike, aki fellázadt a nőket elnyomó kultúra ellen, és félrevezetve korának hatalmasságait elérte a céljait. Elméjében felszabadult, tisztázta viszonyát az Isten fogalmával, és kora kíméletlenül hierarchikus társadalma dacára megszervezte kicsi, egyenlőségen alapuló szerzetesközösségeit... erős akaratú, kemény nő volt. Halála után az egyház hatalmasságai és bürokratái óriási népszerűsége miatt sablonos szentet faragtak belőle."

... Ez minden hatalom jól bevált taktikája. Ha a renitenst népszerűsége miatt nem sikerül kiiktatni, ezt a népszerűséget meg kell lovagolni, saját propaganda-célokra még fel lehet felhasználni... 


"Teréz számára ez a férfi éppúgy test, mint lélek."

Vonatkozó blogbejegyzés még:
Gyengeségből erősségeink (Kalkuttai Teréz Anya igaz története)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése